Vandaag alweer de zesde dienst in de serie ‘Radicale woorden van Jezus’. Ook in het lied dat we net zongen, ‘Jezus die langs het water liep’, staat zo’n radicaal woord:

Jezus die langs het water liep
en Simon en Andreas riep,
om zo maar zonder praten
hun netten te verlaten.
Hij komt misschien vandaag voorbij
en roept ook ons, roept jou en mij,
om alles op te geven
en trouw Hem na te leven.

Dit komt terug in onze tekst van vandaag en daarom heb ik deze dienst het motto meegegeven: ‘De onmogelijke mogelijkheid?’ Een motto met een vraagteken, want die radicale woorden kun je onschuldig maken en je kunt het radicale laten staan en mensen zonder troost achterlaten. Hoe vinden we hierin een begaanbare weg?

In deze gezamenlijke viering van de Diependaalse Kerk en de Bethlehemkerk gaat het over rijkdom en hoe moeilijk het is dat een rijke het koninkrijk van God binnengaat. Het is overigens een bekend spreekwoord, dat het gemakkelijker is voor een kameel om door het oog van een naald te gaan dan een rijke om het koninkrijk van God binnen te gaan.  Jezus bedenkt het niet, maar gebruikt iets wat in zijn tijd al bekend is. Maar welk appèl gaat daarvan naar ons uit? Hoe voorkomen we dat we ontzet denken zoals ook de leerlingen uitroepen: ‘Wie kan dan nog gered worden?’ Of hoe worden we nog getroost?