Afgelopen week kreeg ik bezoek van een familielid van wie ik weet dat ze verzot is op appeltaart. Ze gaf bij voorbaat aan dat appeltaart niet kon, vanwege de 40 dagentijd.
Heb haar toch verrast (als lunchgerecht) met deze ‘Valse vis’ van https://coquinaria.nl/valse-vis/ zie ook: https://coquinaria.nl/tag/vastentijd/
Mijn ‘Nepvisje’ (gehalveerd recept) was gemaakt met volkorenmeel en zag er zo uit:
(een pruimedant als oog) de donkere randjes onder kwamen vnl doordat het appelsap daar uitliep.
We hebben er samen heerlijk van gesmuld en er was inderdaad nog heel wat van over. Dus de indicatie m.b.t de porties klopt. De oventemperatuur leek me wat ambitieus. Voor een halve vis is 45 minuten bij 180 graden in de heteluchtoven wel genoeg, denk ik.
Hartelijke groet, Mieke van der Veen
Reacties
Ik vast. En hoe? Ik drink geen druppel druppel alcohol. Dit sinds aswoensdag, En dat is vandaag 3 weken. Ik ben benieuwd wie er nog meer vasten. Met vriendelijke groet: Kees Schipper
Het water loopt me in de mond!
Groetjes,
Marjan
En Piet, je mag mijn recept gebruiken voor op de website. Dit recept is in de loop van de tijd (sinds 2003 online) ook verschenen in diverse Amerikaanse parochieblaadjes. Het is inderdaad lekker!
De vriendin van Mieke had niet helemaal ongelijk, omdat de vastenregels mettertijd veranderen. Suiker was in de Middeleeuwen nog geen genotsmiddel, maar een specerij, en zelfs een medicijn. Daarna wordt het vooral een genotmiddel, en daarom hadden wij in onze jeugd vastentrommeltjes waarin al het zoete snoep bewaard moest worden voor ná de Vasten. Hetzelfde geldt voor alcohol: toen waren er geen alternatieven, maar nu er koffie en thee is, laten veel mensen het glaasje bier of wijn tijdens de Grote Vasten staan. En nog eventjes: de middeleeuwse vastentijd is NIET vegetarisch, want vis speelde een grote rol in de vastenkeuken.
Met vriendelijke groet,
Christianne Muusers
Het lijkt me een heerlijk recept, dat ga ik komende week ook uitproberen.
GR Piet