De huidige tijd stelt ons voor echte uitdagingen, in onderstaande blogs beschrijven gemeenteleden hun ervaringen en geven we elkaar bemoediging. Wil je zelf een blog aanleveren,mail dan: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Onderaan iedere blog bestaat de mogelijk om je reactie achter te laten.

In onze kerk hebben we verschillende appgroepen, waar in deze coronatijd dankbaar gebruik van wordt gemaakt om met elkaar contact te onderhouden. Sinds kort ook een ‘BK Moltalk’. Voor degenen die het niet weten (kan ik me goed voorstellen): Moltalk is het bespiegelen, analyseren en bespreken van het tvprogramma wie is de Mol. Zo heb je nog meer van dit soort termen: Molloot bijvoorbeeld, iemand die groot fan is van Wie is de Mol. Sinds enkele jaren volg ik het programma ook. Ik zou mezelf geen Molloot noemen en ik vind persoonlijk de Vlaamse versie leuker (aanrader!), maar het is, zeker in deze tijd, een aangename vorm van vermaak.

Wat is Wie is de Mol?

In het programma voert een team van bekende Nederlanders uitdagende opdrachten uit en jaagt tegelijkertijd op de Mol. Met het uitvoeren van de opdrachten kunnen de kandidaten geld verdienen voor de pot... veel geld. Hiervoor is samenwerken en vertrouwen cruciaal, maar met de aanwezigheid van de Mol - een saboteur - in de groep is dit niet gemakkelijk. De kandidaten moeten gaandeweg het spel de mol onder hen weten te ontmaskeren. Aan het eind van iedere aflevering worden alle kandidaten onderworpen aan een test met vragen over de identiteit en het doen en laten van de Mol. De kandidaat die het minst weet ligt uit het spel. Zo vallen er steeds meer kandidaten af. Degene die in de laatste aflevering de meeste vragen over de Mol goed weet te beantwoorden en dus de Mol ontmaskert, wint de inhoud van de pot.


Op dit moment bevinden we ons in de samenleving in een soort ‘Wie is de Mol’- aflevering. We krijgen allemaal te maken met uitdagende opdrachten: hoe kun je mantelzorger zijn als je niet meer bij iemand in de buurt mag komen? Hoe kun je je bedrijf runnen als je werknemers niet meer naar kantoor mogen komen? Hoe ga je je opleiding met succes afronden als je hele dag naar een computerscherm moet staren? Hoe blijf je gelukkig als je geen feestjes meer hebt? Hoe zijn wij samen gemeente van Christus nu we niet (fysiek) samen mogen zijn, niet meer mogen zingen tot Gods eer en ons niet kunnen verenigen in een gezamenlijk gebed?

En alles wat wij doen wordt gesaboteerd door de Mol. Een klein virusje wat ons in zijn greep houdt. Een Mol die we nog niet goed te pakken krijgen. Ondanks alle experts en alle onderzoeken wereldwijd weten we nog steeds vrij weinig van hoe dit virus zich nu precies ontwikkelt en waarom hij de één harder raakt dan de ander en wie of wat nu wel en niet het virus doorgeeft. We hollen achter de mutaties van het virus aan. Het is een Mol die ons hele leven in al zijn facetten ondergraaft en maakt dat we op los zand staan.

We slaan terug, geven niet op, met regelgeving, met allerlei online oplossingen, met veerkracht en flexibiliteit, met een legertje aan vaccins en gebeden tot aan de hemel gaan we het virus te lijf. En het zal voorbij gaan. Dat weet ik zeker. Hoe de finale zal zijn en of die nog lang duurt, dat weten we niet. En juist daarom nog het volgende:

Wat ik zo heerlijk vind aan Wie is de Mol is dat er in het programma even geen aandacht wordt besteed aan het coronavirus. Het programma is afgelopen zomer opgenomen in Tsjechië en de deelnemers hebben zich van tevoren laten testen en zijn samen in een ‘sociale bubbel’ gegaan, zo dat het spel op een tamelijk normale manier plaats kon vinden. Maar ook tijdens het programma merk je er eigenlijk niets van dat de wereld in een crisis verkeerd. Ja, je ziet hier en daar mensen op de achtergrond met mondkapjes lopen, maar daar houdt het dan ook mee op.

Dit deed mij denken aan de kerk. Enerzijds is alles wat we doen in de kerk, onze gebeden, de preken en de hele manier van hoe we de kerkdienst vormgeven in deze tijd doordrenkt van het coronavirus. Dat is goed, het is actueel, het is wat ons allemaal bezig houdt. Tegelijkertijd is het ook goed om voorbij het virus te denken, om het niet altijd alle aandacht te geven, om soms als gemeente ook even los te komen van het virus. Dat ontspant.

Het is belangrijk om als gemeente de focus te hebben op Jezus Christus en wat Hij ons brengt, in ieders leven, en in welke tijd van leven dan ook (crisis of geen crisis).

Mollen zullen er altijd zijn. De bijbel staat er vol van. De wereldgeschiedenis ook. Mollen, ondergravers van het goede, tegenstanders, duiveltjes die het goede spel wat mensen samen proberen te spelen ondermijnen. En ze zijn er in veel vormen. Maar juist de bijbel leert ons dat die Mollen geen macht hebben als ze in het licht van God komen te staan.

Op zaterdagavond kunt u kijken naar Wie is de Mol, maar iedere zondagochtend opnieuw kunt u horen over hoe de mollen in onze wereld niets voorstellen tegenover de goede God.

Het gaat voorbij!

Ds. Aster Abrahamsen

Voor de jaarwisseling componeerde Bach enkele koraalbewerkingen die hij opnam in zijn Orgelbüchlein, een manuscript met orgelstukken voor het kerkelijk jaar.

Een ervan is Das alte Jahr vergangen ist (BWV 614). Een heel bedachtzaam en ingetogen stuk, hier gespeeld door Bart Jacobs in de Sint-Bavo in Haarlem op het beroemde Müller-orgel: https://www.bachvereniging.nl/nl/bwv/bwv-614/

Het lied ‘Das alte Jahr vergangen ist’ stond als gezang 396 (‘Het oude jaar is nu voorbij’) in het Liedboek voor de Kerken (1973) in een vertaling van Ad den Besten. In het nieuwe Liedboek is het niet opgenomen.

Bijzonder is dat Bach in deze sobere compositie het oude jaar haast letterlijk uitwuift met een motief aan het einde van het stuk (2:21 e.v.), zoals Bart Jacobs vertelt in de achtergrondvideo.

Een heel vrolijk en opgewekt stuk voor het nieuwe jaar in Bachs Orgelbüchlein is In dir ist Freude (BWV 615). Hier gespeeld door Theo Jellema in Goslar: https://www.bachvereniging.nl/nl/bwv/bwv-615/

Wij kennen deze melodie van het Pinksterlied ‘Geest van hierboven’ van Muus Jacobse (Liedboek 675). De melodie is oorspronkelijk afkomstig van een Italiaans liefdesliedje ‘A lieta vita’ van Giovanni Gastoldi (zoals ook lied 439 terugging op een populair liedje, ‘La Monica’, waar ik in een vorig blog over schreef). Dat liedje klinkt als volgt: https://www.youtube.com/watch?v=4ep7A1A-rMM

Zo zien we bij Bach heel verschillende muzikale sferen rondom de jaarwisseling: van heel ingetogen en bedachtzaam naar heel vrolijk en feestelijk. Misschien is dat wel herkenbaar. Voor velen zal de jaarwisseling sober zijn, terugkijkend op een moeilijk jaar, maar hopelijk ook met herinneringen aan mooie, vrolijke momenten en met zicht op een voorspoediger nieuwjaar. Ik wens u een goede jaarwisseling en alle goeds voor het nieuwe jaar!

Marco Goud

Voor de 4e adventszondag schreef Bach in 1715 (in de periode waarin hij concertmeester in Weimar was) de cantate Bereitet die Wege, bereitet die Bahn (BWV 132). Het openingsdeel verwijst naar Johannes 1:23 waar Johannes de Doper Jesaja 40:3 citeert: ‘Bereidt den weg des HEEREN, maakt recht in de wildernis een baan voor onzen God!’.  Een uitvoering van deze cantate door de Nederlandse Bachvereniging met achtergrondinformatie: https://www.bachvereniging.nl/nl/bwv/bwv-132/

Daarnaast wijs ik in dit blog – ter afsluiting van de adventsperiode en met zicht op Kerst – graag op het bijzondere kerstconcert van de Nederlandse Bachvereniging van dit jaar: een alternatief Weihnachtsoratorium, in een kleine bezetting uitgevoerd in TivoliVredenburg in Utrecht en online te beluisteren en te bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=lDClaHcX6Kg

Informatie over het programma met werken van Bach, Buxtehude, Schütz, Corelli e.a. is aan te klikken onder het filmpje onder ‘meer weergeven’.

Bij het beluisteren van dit concert hoorde ik enkele prachtige muziekstukken die te relateren zijn aan het Liedboek en aan mooie diensten die ik afgelopen jaar heb mogen begeleiden in de Bethlehemkerk. Ik geef daar hieronder drie voorbeelden van:

Vanaf 4:10: Wie schön leuchtet der Morgenstern.
Op 12 januari zongen we in de avondmaalsdienst onder meer lied 518 uit het Liedboek: Hoe helder staat de morgenster. Ik speelde toen ook een deel uit de orgelbewerking van Buxtehude (BuxWV 223): https://www.youtube.com/watch?v=S2icuU7-6lk

Vanaf 17:00: Gelobet seist du, Jesu Christ.
Ook dit lied is te vinden in het Liedboek als lied 470. Het wordt niet zo vaak gezongen. Voor de Kerstochtenddienst van afgelopen jaar speelde ik een orgelbewerking van Johann Michael Bach over dit lied: https://www.youtube.com/watch?v=IYD07VDT-x8

Vanaf 46:20: Nun komm, der Heiden Heiland.
Lied 433 in het Liedboek. Ik heb daar al over geschreven in de eerdere blogs en er op 1e en 3e adventszondag verschillende orgelbewerkingen van gespeeld.

En zo zijn er meer dwarsverbanden. Ik vind het altijd bijzonder om dit soort verbindingen te kunnen maken tussen de diensten, het Liedboek en de muziek van Bach en anderen.

Ik kan aanraden om het hele concert te beluisteren. U doet daarin vast weer allerlei andere ontdekkingen. En natuurlijk is er nog veel meer schitterende kerstmuziek van Bach en anderen, zoals het échte Weihnachtsoratorium. Maar er is heel veel meer, te veel om hier allemaal op te sommen. Ik geef één voorbeeld om dit adventsblog mee te besluiten: de orgelbewerkingen die Bach maakte op Luthers kerstlied Vom Himmel hoch da komm ich her (Liedboek 469): https://www.bachvereniging.nl/nl/bwv/bwv-769a/

Goede en muzikale Kerstdagen gewenst en alle goeds voor 2021!

Marco Goud