Een online evenement om nooit te vergeten
Een online evenement om nooit te vergetenZaterdag 12 december was het zover: wijkgemeente Diependaal en Vitamine G pakten opnieuw uit met hun jaarlijkse kerstevent. Dit jaar geen dinershow of kerstmarkt, maar een gave online kerstshow en workshop met de Zandprinses om 15.00 uur, gericht op kinderen en tieners, én een gezellige Hilversumse kerstshow voor alle leeftijden om 20.30 uur, boordevol muziek, een verhaal en een quiz waarmee een leuke – en vooral lekkere – prijs te winnen viel. Het werd een dag om nooit te vergeten!

Zandzakjes aan de deur
Terwijl Sinterklaas en pieten hun intrek nemen op paleis Soestdijk, verandert de bovenzaal van de Diependaalsekerk ook in een soort van logistiek centrum. Een paar honderd door Astrid Meulenberg ontworpen tasjes worden omgetoverd tot goodiebags. Ze raken vol met papier, lijm, zakjes zand, quizformulieren, tickets, flyers, boekjes met het Lukasevangelie, koekuitsteekvorm met zandkoekjesrecept, spelletjes en andere cadeautjes. Alle tasjes worden voorzien van een label, met daarop de namen van de kinderen en volwassenen voor wie de tasjes bestemd zijn. Dan begint de distributie! Vrijwilligers stappen op de fiets om de goodiebags huis aan huis te gaan bezorgen. En deelnemers die ver weg wonen, krijgen hun materialen per post thuisbezorgd. Een hele klus, maar van alle blije en dankbare reacties ga je alleen maar harder trappen!

Daar is ze!
Zaterdag 12 december. Alle techniek is al eens opgebouwd. Er is geprogrammeerd, geoefend, nog eens geprogrammeerd en weer geoefend… En dan gaat het beginnen! Vroeg in de ochtend arriveren de eerste medewerkers. Daar is ook Lars van der Ven van Transvison Creative Media, met een bus vol camera’s, lampen en regiefaciliteiten. Alles wordt in gereedheid gebracht. En voordat we het weten, zwaait de deur open en komt ze binnen: Roza de Zandprinses. Daar is ze! Tijd om ook het podium op te bouwen. Daarna repeteren. De kerkzaal is veranderd in een studio. We komen tot rust, en nemen de tijd om te bidden voor deze dag. De countdown loopt. De Zandprinses neemt haar positie in, ook presentator Rianne ten Voorde staat klaar. Nog even… En actie!

Indrukwekkend
Niemand snapt hoe ze het doet, maar in twintig minuten tijd vertelt Roza het Kerstevangelie, in muziek, woord en zand. Thuis kijken bijna 600 kinderen, tieners en hun ouders/verzorgers mee. Ook in de kerken in Hilversum hebben zich kinderen verzameld. Met elkaar zien we het verhaal over de geboorte van Jezus tot leven komen. De geboorte van een baby als geen enkele andere baby. Een Kind dat Licht in de wereld bracht dat nooit meer zal doven. Onder de indruk van Roza’s voorstelling, krijgen we een inkijkje in haar werk. Tijdens de workshop die volgt, laat ze ons zien hoe je een sneeuwpop maakt in zand, een kerstboom, een klok, tot een kerststal en engel aan toe. Thuis oefent iedereen mee met behulp van de materialen uit de goodiebag. Tot slot maken we een tekening met zand en lijm, een aandenken aan deze middag.Indrukwekkend Niemand snapt hoe ze het doet, maar in twintig minuten tijd vertelt Roza het Kerstevangelie, in muziek, woord en zand. Thuis kijken bijna 600 kinderen, tieners en hun ouders/verzorgers mee. Ook in de kerken in Hilversum hebben zich kinderen verzameld. Met elkaar zien we het verhaal over de geboorte van Jezus tot leven komen. De geboorte van een baby als geen enkele andere baby. Een Kind dat Licht in de wereld bracht dat nooit meer zal doven. Onder de indruk van Roza’s voorstelling, krijgen we een inkijkje in haar werk. Tijdens de workshop die volgt, laat ze ons zien hoe je een sneeuwpop maakt in zand, een kerstboom, een klok, tot een kerststal en engel aan toe. Thuis oefent iedereen mee met behulp van de materialen uit de goodiebag. Tot slot maken we een tekening met zand en lijm, een aandenken aan deze middag.Kinderen kunnen hun kunstwerken laten zien door foto’s te appen naar het telefoonnummer dat in beeld verschijnt. De ene na de andere creatie komt in beeld. Wat een feest!Ook mogen kinderen hun vragen aan de Zandprinses doorgeven; ze geeft er live antwoord op. De tijd vliegt voorbij, en na een dik uur moet ze er echt vandoor en zwaait de Zandprinses iedereen gedag.

Applaus… en door!
Ontlading volgt in de kerkzaal. Applaus, handen in de lucht.Applaus… en door! Ontlading volgt in de kerkzaal. Applaus, handen in de lucht.Het is allemaal goed gegaan. En wat was het tof! Even zweven we, daarna de landing, beetje bijkomen, afscheid nemen van de Zandprinses en door… volop in actie met alle voorbereidingen voor de avond. In volle vaart worden podium en vloer leeggeruimd, kaarsen neergezet, een tapijt neergelegd, een schemerlamp en kerstster aangedaan. We komen weer tot rust, en bidden opnieuw tot God, nu voor de avond.

Gloria, gloria klinkt in de nacht In deze intieme, warme setting speelt
Home, een band die vaker in de Diependaalsekerk heeft gestaan, met muzikanten uit Vitamine G. Opnieuw honderden mensen die meeluisteren.Gloria, gloria klinkt in de nacht In deze intieme, warme setting speelt Home, een band die vaker in de Diependaalsekerk heeft gestaan, met muzikanten uit Vitamine G. Opnieuw honderden mensen die meeluisteren.Er komen die avond schitterende nummers voorbij, Nederlands- en Engelstalig. Van Mary did you know en Stille Nacht, Heilige Nacht tot Zo is het beloofd van Sela: ‘Gloria, gloria klinkt in de nacht. Een lied over vrede aan herders gebracht. Gloria zingt heel het engelenkoor. Ere zij God! Het lied klinkt in stilte nog door ...’ Indrukwekkend, als je alle gezongen woorden en de melodieën tot je door laat dringen. Indrukwekkend is ook het Kerstevangelie, door ds. Willem Nijsse in eigen, rake woorden verteld, omlijst door beeldfragmenten uit Het Bijbelproject en ingesproken woorden van gemeenteleden van wijkgemeente Diependaal. A Taste of Christmas zou A Taste of Christmas niet zijn zonder niet ook een ludieke quiz. Breinbrekers en inkoppertjes, beeld- en geluidsfragmenten… het komt met Kaj ten Voorde, de host van deze avond, allemaal voorbij. En inmiddels is er uit alle inzendingen een winnaar getrokken. Dit gezin kan gaan genieten van een thuisdiner van proeverij De Open Keuken. Kijkers thuis konden niet alleen meedoen aan de quiz, maar kregen ook de mogelijkheid hun kerstwensen te appen, deze werden doorlopend in beeld gebracht.

Dankbaar!
Als organisatoren, als wijkgemeente Diependaal en Vitamine G zijn we ontzettend dankbaar voor wat we zo met elkaar op 12 december tot stand mochten brengen. Vóór de zomer – de tijd dat we elk jaar weer beginnen met onze voorbereidingen – wisten we niet wat we moesten bedenken. Met ons hoofd en hart waren we nog volop bezig met het opvangen van alles wat de eerste Coronagolf met zich had meegebracht en ging al onze creativiteit daar naartoe. We twijfelden: zouden we wel iets kúnnen verzinnen? Zou er iets in ons opkomen? En wat als het alleen maar online zou mogen plaatsvinden?Dankbaar! Als organisatoren, als wijkgemeente Diependaal en Vitamine G zijn we ontzettend dankbaar voor wat we zo met elkaar op 12 december tot stand mochten brengen. Vóór de zomer – de tijd dat we elk jaar weer beginnen met onze voorbereidingen – wisten we niet wat we moesten bedenken. Met ons hoofd en hart waren we nog volop bezig met het opvangen van alles wat de eerste Coronagolf met zich had meegebracht en ging al onze creativiteit daar naartoe. We twijfelden: zouden we wel iets kúnnen verzinnen? Zou er iets in ons opkomen? En wat als het alleen maar online zou mogen plaatsvinden?Na de zomer kwamen we opnieuw bij elkaar. In gebed, en in overleg met elkaar. En toen gebeurde het… de ideeën kwamen en we raakten op stoom. Het contact met de Zandprinses werd gelegd, en met Lars van der Ven voor al het camerawerk. Home werd geboekt en Willem Nijsse in de plannen betrokken. Het kreeg steeds meer vorm. We zagen het voor ons, dit jaar volledig online! In het bovenwijks kinderwerkoverleg ontstond het plan om in de wijkkerken mee te doen aan het middagprogramma, met kinderen uit de kerk en uit de buurt. Vrijwilligers dienden zich aan en werden ingewerkt. Wat er vervolgens allemaal is gebeurd, hebt u in dit verslag kunnen lezen.Dat we hier zoveel mensen, minstens 800, mee konden dienen – daar zijn we echt stil van. Stil, maar ook razend enthousiast en dankbaar. We danken alle medewerkers, vrijwilligers en donateurs. We danken God, dat Hij ons door zijn Geest zoveel creativiteit, enthousiasme en doorzettingsvermogen heeft gegeven om het Kerstevangelie op deze manier voor het voetlicht te brengen. A Taste of Christmas 2020 is een editie om nooit te vergeten!

Namens Vitamine G en wijkgemeente Diependaal,Maurice, Lianne, Kaj en Rianne – organisatie A Taste of Christmas 2020