In 1996 verscheen de eerste Mission Impossible film. Daar moet ik aan denken in deze dagen.

Het lijkt onbegonnen werk om de moed er in te houden. Maar: onze grootste dreiging is niet Corona of de Britse variant daarvan, noch de val van een kabinet, noch de eventuele impeachment van Trump. Onze grootste dreiging is dat wij de moed laten zakken; dat we het opgeven.

Het spreekwoord zegt: "Moed verloren, al verloren!" Falen is niet dat je valt, falen is dat je blijft liggen. Zelfs in de donkerste periode van zijn leven - als nota bene zijn beste vrienden Jezus laten zakken door in slaap te vallen op de Olijfberg - als hij bloed zweet, dan nog gaat hij in gebed. Zelfs met de dood voor ogen, zoekt hij zijn steun bij God.

In 14 dagen tijd ben ik in mijn werk geconfronteerd met een meisje van 14 dat door haar vader is vermoord en die daarna de hand aan zichzelf sloeg; met dood van een goede kennis uit Loosdrecht van 66 jaar oud door Covid; en met de aanstaande dood van een jonge vrouw van 29, moeder van een jongetje van 2.

Het grijpt me af en toe bij de keel; bij alle drie de situaties kijken mensen naar mij. Ik moet iets zeggen in een situatie waarin elk woord bijna nergens op slaat - omdat er nauwelijks woorden voor zijn. Als ik dan in mijn hart kijk lukt het nauwelijks woorden te vinden.

Het enige wat wél blijft is dat ik vertrouw op God en zijn liefde; ook als ik geen antwoorden weet op prangende vragen. Wij mensen zoeken al meer dan 10.000 jaar op antwoorden bij vreselijke vragen. Niemand weet waarom sommige dingen gebeuren. En de mensen die zeggen dat ze het wel weten, die liegen. Maar waar de bittere raadsels ophouden, beginnen de zoete mysteriën. Dat is geen kluitje in het riet; dat is de diepere waarheid onder de harde feiten. Daar houd ik mij aan vast in moeilijke tijden van Covid en de woelige baren van onzin en steeds meer mensen die het niet meer weten. Ik blijf psalm 23 citeren want dat is mijn kompas in lastige tijden: "Ook al ga ik door een dal van diepe duisternis: ik vrees geen kwaad. Want Gij zijt bij mij. Uw stok en uw staf, die vertroosten mij." Deze tijd is geen Mission Impossible, deze tijden kunnen het beste in ons naar boven halen.

Ds. André de Oude
Voorganger viering zondag 17 januari 2021 Bethlehemkerk Hilversum
Klik hier voor de link naar de liturgie voor zondag 17 januari 2021.