Bij de renovatie van de Bethlehemkerk in 2015 zijn de banken vervangen door stoelen. Een deel van de Bethlehemkerkbanken is terug te vinden in het meubilair op het liturgisch centrum en in de keuken van de kerk. De tafelbladen van de tafels in de kerkzaal en in het Stilte Centrum zijn van het hout van de kerkbanken gemaakt. Zo is vormgegeven aan duurzame kerk zijn, een Groene Kerk. De Bethlehemkerkbanken waren ook als bank te koop voor thuis. De komende periode gaat de redactie op naar de Bethlehemkerkbank.

Afgelopen week waren we te gast bij Els en Erik Verkerk.

Hoe gaat het met de bank?
De eerste kerkbank die werd geleverd, was eentje met drie poten. Deze was echt te groot voor de tuin. Met de tweede levering kwam de huidige bank. Els en Erik hebben gekozen voor de traditonele uitvoering van de Bethlehemkerkbank. De bank gaat iedere winter de schuur in. EĆ©n jaar hebben ze overgeslagen, maar daar hebben ze spijt van, want er kwam vocht in het hout. Nu ieder jaar naar binnen en in het voorjaar gaat de bank de tuin weer in. Om het andere jaar krijgt de bank een verse laag bootlak. Hij houdt zich prima, eigenlijk boven verwachting van Els en Erik.

Waar staat de bank?
De bank staat in de voortuin, gezellig voor het raam van de woonkamer. Het is er goed toeven met een glaasje wijn en genietend van de bloemenpracht in de voortuin, heerlijk in de bos, midden op landgoed Zonnestraal. Bij de renovatie van de Bethlehemkerk is ook goed opgeruimd en veel afgevoerd in grote containers van Van Loenen. Op een keer waren Els en Erik in de kerk en zagen uit een van deze grote containers het dirigentenbankje van Marlene steken. Het bankje viel echt wel op, het was bekleed met rode vloerbedekking. In overleg met de koster hebben ze het eruit gevist. Het staat nu voor de bank, ontdaan van de vloerbedekking. Het dirigentenbankje dient nu als bijzettafeltje buiten. Een stukje nostalgie.

Wat betekent de bank voor jullie?
Voor Els en Erik heeft de bank een symbolische waarde: hij is afkomstig uit de Bethlehemkerk waar ze beide kerken. Ze halen beide ook herinneringen op aan de oude Bethlehemkerk ( die aan de Fred. van Eedenlaan, hoek Vosmaerlaan stond) en de Sterruimte die daar achter zat. Bij de verhuizing van het jongerenwerk naar de nieuwe Bethlehemkerk is zo ook de naam StercafĆ© geĆÆntroduceerd, het gezellige cafĆ© voor de catechesanten na afloop van de catechese avond. Buiten boven de voordeur hangt nog een andere souvenier uit die tijd: de lamp die aan de gevel van de oude Bethlehemkerk hing. Natuurlijk kan een orginele Bethelhemkerkbank met unieke bijzettafel niet aan dat rijtje ontbreken.

In de serie: Op de bank bij ... zaten we eerder op de bank bij:

Arturo Perin en Wilma Hilberts: klik hier voor het interview.
Bep van Doorn en Herma Bosma: klik hier voor het interview
Ineke Woldman en Rob Kooijmans: klik hier voor het interview