Bij de renovatie van de Bethlehemkerk in 2015 zijn de banken vervangen door stoelen. Een deel van de Bethlehemkerkbanken is terug te vinden in het meubilair op het liturgisch centrum en in de keuken van de kerk. De tafelbladen van de tafels in de kerkzaal en in het Stilte Centrum zijn van het hout van de kerkbanken gemaakt. Zo is vormgegeven aan duurzame kerk zijn, een Groene Kerk. De Bethlehemkerkbanken waren ook als bank te koop voor thuis. De komende periode gaat de redactie op naar de Bethlehemkerkbank.

Afgelopen week waren we te gast bij Ineke Woldman en Rob Kooijmans.

Hoe gaat het met de bank?
De kerkbank is door de timmerman Mick Schinkel omgebouwd tot een extra lange tuinbank. De bank heeft ook drie poten, om zo de breedte aan te kunnen. Een paar jaar gelden hebben we de bank in de bootlak gezet. Dat was geen succes, want al spoedig ging deze toch bladderen. Afgelopen jaar gebruikte Ineke vooral teakolie. De bank krijgt daardoor een mooie diepbruine kleur. Door de restjes bootlak, heeft de bank een mooie patina.

Waar staat de bank?
De bank staat in de achtertuin, direct aangrenzend aan de eetkamer. De bank is op maat gemaakt, zodat deze precies past tegen de uitbouw van de buren. De bank is ruim 2 meter 40 breed. Met name bij verjaardagen en feestjes is de bank een echte uitkomst om veel gasten een zitplaats te geven. Nu in de zomer wordt er 'sochtends ook wel ontbeten op de bank, beetje in de ochtendzon, 's avonds staat de bank heerlijk in de schaduw, dan is het er ook goed toeven. Ja, op deze kerkbank liggen natuurlijk kussentjes. Voor Rob was de kerkbank altijd een prima hoogte, voor Ineke vaak net iets te hoog. De uitvoering als tuinbank is voor beide ideaal. De bank van Ineke en Rob is wel populair, het had weinig gescheeld of de bank was vetrokken naar de haven van Loosdrecht, om daar aan het eind van de steiger vermoeide bootgasten te dienen en vanaf de bank bezoekers een prachtig uitzicht over het water te geven. Links van de kussens ligt ook het mandje van poes Loeki. Loeki ligt voorals 's avonds graag in het mandje op de bank.

Wat betekent de bank voor jullie?
Ineke en Rob hebben elkaar ontmoet in de Westerkerk. Toen ze beiden na hun studie terugkwamen in Hilversum, was deze gesloten en gingen ze naar de Bethlehemkerk. De bank is een mooie herinnering aan de tijd dat ze op banken zaten. Ineke was voorzitter van de Interieur Advies Commissie (IAC), de commissie die tijdens de verbouwing advies over het interieur gaf, waaronder ook de keuze voor de stoelen die nu in de kerk staan. Ineke is nog steeds heel tevreden over de keuze voor de kleurige stoelen, die ook echt beter zitten dan de banken. Daarnaast heeft de kerkzaal aan flexibiliteit gewonnen. De tuinbank is vooral praktisch en de opbrengst van de verkoop kwam ten goede aan de kerk.

Op zaterdag 5 september helpen Ineke en Rob bij de organisatie van de Late Summer Fair (Bazaar) buiten op het grasveld van de Bethlehemkerk, de opbrengsten zijn voor de kerk. Ineke en Rob kunnen zich voorstellen dat met de opbrengst weer een paar groene stoelen vervangen worden door de nieuwe stoelen of een bijdrage voor de camera die de kerkuitzendingen mogelijk maakt.

In de serie: Op de bank bij ... zaten we eerder op de bank bij:

Arturo Perin en Wilma Hilberts: klik hier voor het interview.
Bep van Doorn en Herma Bosma: klik hier voor het interview