Bij de renovatie van de Bethlehemkerk in 2015 zijn de banken vervangen door stoelen. Een deel van de Bethlehemkerkbanken is terug te vinden in het meubilair op het liturgisch centrum en in de keuken van de kerk. De tafelbladen van de tafels in de kerkzaal en in het Stilte Centrum zijn van het hout van de kerkbanken gemaakt. Zo is vormgegeven aan duurzame kerk zijn, een Groene Kerk. De Bethlehemkerkbanken waren ook als bank te koop voor thuis. De komende periode gaat de redactie op naar de Bethlehemkerkbank.

Afgelopen week waren we te gast bij Bep van Doorn en Herma Bosma.

Hoe gaat het met de bank?
De kerkbank is door de timmerman Mick Schinkel omgetoverd tot een mooie tuinbank. Er is geen onderhoud voor nodig. We hebben de bank bewust niet geverfd, omdat het hout heel mooi vergrijst en erg sterk is. Er is nog nergens houtrot te bekennen.

Waar staat de bank?
De bank staat op de volkstuin van Tuinvereniging Hilversum, aan de Rading, direct grenzend aan het vliegveld van Hilversum. De bank staat naast het tuinhuisje. Hier kun je een beetje uit de zon in de beschutting zitten. Bep en Herma wekken op het dak van het huisje zonne-energie op om de grondwaterpomp aan te sturen voor beregening van de tuin én om het koffieapparaat te kunnen laten lopen. Op de tuin zien we boontjes in alle soorten en maten, net als sla, komkommers, tomaten, courgettes. Maar ook bramen, frambozen en aardbeien. We lopen onder de appelboom door die boordevol grote appels zit en bekijken de sla en boerenkoolplantjes. Er wordt veel verbouwd op deze 300 m2. Naast groentes en fruit staan er ook veel mooie kleurige bloemen te bloeien. Een ware hof van Eden.

Wat betekent de bank voor jullie?
De bank is voor ons vooral heel praktisch. We waren al een beetje laat met intekenen, we hadden echt nog geluk dat er hout over was voor deze heerlijke tuinbank. Tuurlijk heeft de bank betekenis dat deze uit onze kerk komt. Maar niet meer dan dat, hooguit dat de tuin – net als de kerk – ook een plek van bezinning is.

Aardige anekdote is dat Bep en Herma eind dit jaar gaan verhuizen. In het nieuwe appartement komt een boekenkast op maat. Deze wordt geleverd door de timmerman Mick Schinkel die ook de banken van de kerk heeft herbestemd.

In de serie: Op de bank bij ... zaten we eerder op de bank bij:

Arturo Perin en Wilma Hilberts: klik hier voor het interview.