Dit jaar mag ik de expositie tijdens de 40dagentijd verzorgen. Dat vind ik een eer om te doen.

Voor deze periode van inkeer en bezinning heb ik gekozen voor ingetogen werken; aquarellen gemaakt met aquarelpotlood (en één met aquarelverf). 

De kleur die steeds terugkomt is paars: de liturgische kleur voor deze zeven weken. Ook speelt donkerrood bij een aantal aquarellen een grote rol.

De aquarellen zijn semi-figuratief (voor zover dat kan): je kunt (min of meer) zien wat wordt uitgebeeld. Een aantal aquarellen is abstract en laat veel meer aan de verbeelding over. De titels van de werken geven de denkrichting voor het ‘begrijpen’ van de aquarellen aan.

Ook al gaat deze expositie over de 40dagentijd, toch heb ik niet kunnen laten om één lijst met drie kleine aquarellen op de te nemen met de titel Ochtend van Pasen. Lijden en opstanding kunnen tenslotte niet zonder elkaar.

In 2010 verscheen bij uitgeverij Boekscout mijn gedichtenbundel Veertig dagen, veertig nachten, een nieuwe morgen met daarin ruim 50 gedichten die ik bij het lijdens-evangelie volgens Marcus heb geschreven. Uit deze bundel heb ik een selectie gemaakt die kan worden gebruikt als een meditatieve rondleiding bij de aquarellen. 

 

Henk van ter Meij