Vanaf vrijdag 10 januari weer een nieuwe expositie in de vitrinekast. Dit keer werk van keramiste Ans Steutel. Haar werk is tot eind februari te bewonderen. Onderstaand Ans haar verhaal.

Ruim 20 jaar geleden, in 1998, ben ik begonnen in Gouda met de 3-jarige beroepsopleiding Keramische Technieken en kreeg les van o.a. Christine Jetten en Lucky Lambo. De opleiding werd in 2001 succesvol afgesloten, waarna een vierde, extra leerjaar ‘draaien en glazuren’ volgde. Aansluitend op de opleiding heb ik mezelf verder ontwikkeld, door verder te gaan waar de opleiding gestopt was.

Ik werk vooral met plakken. Na het rollen van de plak komt de doos met rommel tevoorschijn. Alles kan ik gebruiken: lijmkammen, maïskolven, stukjes kant, schelpen, karton, appelboor, batikstempels etc. etc. Hiermee druk ik een patroon in de nog zachte plak. De aldus bewerkte plak wordt ingewassen met in water opgeloste kleurpigmenten en soms ook engobes. De plakken zijn dan erg nat en de kleurpigmenten trekken in de klei. Eigenlijk maak ik een aquarel op de plakken klei.

Uit de wat grotere plakken bouw ik veelal objecten die een sterke associatie hebben met huizen en/of poorten. Een zekere oosterse invloed is vrijwel altijd aanwezig. Deze objecten zijn veelal kleurrijk en vrolijk en vaak worden ze gecombineerd met andere materialen, als koperdraad, kralen, glas, sleutels enz. Door hiermee te spelen kan ik mijn creativiteit nog verder kwijt. Het object krijgt hierdoor een extra dimensie, dikwijls met een knipoog!

Het werk wordt bisquit gestookt en vervolgens, indien nodig, met wat extra kleur bijgewerkt.

Daarna volgt een tweede stook op ongeveer 1140 graden, met een heel dun laagje mat-transparante glazuur.

20200110 anssleutel

Ans Steutel

Spoorlaan 100

3739 KG  Hollandsche Rading

Tel. 0615 20 88 86

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

www.aardegwerk.nl