Het door Jogchum Kooi georganiseerde bezoek aan Ampyx Power vond afgelopen vrijdag 22 november plaats. Om 16:00 hebben we ons daar -10 man sterk-  midden in Den Haag verzameld en hebben we een goed inzicht gekregen van het bedrijf en wat hun product nu eigenlijk is.

Ampyx Power is sinds 2009 actief. In die tijd is het bedrijf gegroeid van een knutselende student met een idee, tot een bedrijf waar nu 50 mensen werken aan het realiseren van wat wel eens de vervanger van de windmolen kan worden.

Het komt neer op het volgende: Stelt u zich voor; u bent aan het vliegeren, de vlieger houd u met een touw vast. U merkt natuurlijk dat er flink aan het touw getrokken wordt. Als u dit touw nu vast maakt aan een grote dynamo en het steeds verder uit laat rollen en zo de dynamo laat draaien, kunt u stroom opwekken! Ampyx Power doet precies dit, maar dan met een (zweef) vliegtuig ipv een vlieger. Door dit zweefvliegtuig op een slimme manier aan een kabel te laten trekken (zoals ook bij een bestuurbare vlieger) wordt er stroom opgewekt bij de generator op de grond. Als de kabel volledig is uitgerold kan het vliegtuig -door slim te sturen- zelf weer terug vliegen terwijl de kabel opgerold wordt. Als dit is gebeurd, begint de cyclus weer van voor af aan.

20191129 AmpyxPower

 Ampyx Power is nu 10 jaar bezig met het uitwerken van dit idee en staan nu op het punt hun derde prototype te lanceren. Hun vorige prototype was een vliegtuig van 5 meter breed en vliegt nu op een testlocatie in Flevoland rond.

Hun nieuwe prototype wordt 12 meter breed en deze zijn ze nu in hun werkplaats in Den Haag aan het maken. Dit model zal nog niet voldoende groot zijn om rendabel energie op te wekken, maar wordt nu wel zó gebouwd -volgens de strenge regels voor vliegtuigbouw- dat de techniek later ook te gebruiken is voor hun eindproduct.

Dit eindproduct zal een vliegtuig zijn van ongeveer 30-40 meter breed (zo breed als een Boeing 737!) dat de huidige windmolens kan vervangen. Windmolens zijn namelijk groot -soms wel 100(!) meter breed-, staan in het zicht en kunnen niet overal geplaatst worden. Het systeem met het vliegtuigje kan kleiner en minder opvallend gebouwd worden en kan op meer plekken geplaatst worden.

De mensen van Ampyx Power hebben ons een uitgebreide rondleiding gegeven door de kantoren en de werkplaats van het bedrijf, waar momenteel hun derde prototype gemaakt wordt. Erg leuk om eens een kijkje in de keuken te krijgen bij een bedrijf dat zich volledig richt op het ontwikkelen van één hele specifieke techniek en bijdraagt aan het oplossen van het klimaatprobleem!

Voor meer informatie over het bedrijf kunt u terecht op www.ampyxpower.com

Tijmen Abrahamsen