‘Nu ik een dochter heb, wil ik haar wat meegeven. Ik was een beetje aan het zwemmen, aan het zoeken. Zelf sla je ook niet zo snel een Bijbel open. En toen kwam MijnKerk langs op Facebook.’ Aan het woord is één van de bezoekers op wie online kerk MijnKerk zich richt: dertigers en veertigers die geïnteresseerd zijn in het christelijk geloof, maar die hun plek niet zo goed meer kunnen vinden in een bestaande kerk.

Vaak hebben ze wel een christelijke achtergrond, maar is de verbinding met de kerk in de loop der jaren minder geworden. MijnKerk biedt hen handvatten om geloof een plek te geven in hun dagelijks leven, door herkenbare blogs, inspirerende video’s en praktische tips te delen via website en social media. In dit artikel delen we drie tips om als lokale gemeente gebruik te maken van MijnKerk.

Het gat van de kerk
Dertigers en veertigers zijn in veel gemeenten minder vertegenwoordigd dan oudere generaties. Voor veel gemeenten is het een belangrijke vraag hoe ze deze groep kunnen betrekken bij het kerk-zijn. Dat gebeurt op veel verschillende manieren, zoals Kliederkerk, speciale dertigerskringen en pioniersplekken die zich op deze groep richten. Maar voor een deel van de dertigers en veertigers blijft de stap om deel te nemen aan een kerkdienst of een andere kerkelijke activiteit te groot. Juist voor deze groep is MijnKerk een goede optie.

Gebruik maken van MijnKerk
Is uw gemeente op zoek naar manieren om dertigers en veertigers te bereiken? Hieronder 3 praktische tips hoe u MijnKerk hiervoor kunt gebruiken.

  1. Wanneer u contact hebt met dertigers en veertigers die geïnteresseerd zijn in het christelijk geloof of op zoek zijn naar zingeving, dan kunt u hen wijzen op MijnKerk. Ze vinden daar elke dag inspiratie over hoe geloof een plek kan krijgen in hun dagelijks leven.
  2. U kunt berichten van MijnKerk delen met mensen uit de doelgroep, bijvoorbeeld via social media of persoonlijke berichtjes. Je leest sneller iets dat een bekende deelt, dan wanneer het toevallig langskomt in je tijdlijn.
  3. U kunt berichten en video’s van MijnKerk gebruiken als aanleiding voor gesprekken met dertigers en veertigers, bijvoorbeeld in gespreksgroepen. Via de zoekfunctie zijn er berichten over allerlei thema’s terug te vinden.

Online... en dan?
Vinden dertigers en veertigers die op MijnKerk terecht komen weer een geloofsgemeenschap? Om eerlijk te zijn: van veel mensen weten we dat simpelweg niet. We vertrouwen erop dat God zelf zijn weg met mensen gaat. En dat MijnKerk in sommige gevallen een klein schakeltje kan zijn in het leven van mensen. Soms horen we daar wat van terug. Zoals de bezoeker voor wie MijnKerk in een periode van haar leven ervoor zorgde dat ze het lijntje met het geloof niet verloor. Of zoals de bezoeker die op zoek was naar een groep waar ze bij kon aansluiten. We brachten haar in contact met een gemeentelid in haar woonplaats, inmiddels nam ze deel aan een gespreksgroep. Zo versterken de offline en online kerk elkaar!

[Dit artikel is overgenomen van de website van de protestantse kerk nederland]