Een uitstapje naar de markt, gezellig samen koffiedrinken, samen eten, boeken uitzoeken in de bibliotheek of praktische hulp bieden? Als dit activiteiten zijn die u aanspreken, dan hebben wij een nieuwe uitdaging voor u!

Een goed gesprek met Hanneke Bekker, vluchterlingenwerk Hilversum

In Hilversum woont een grote groep statushouders. Statushouders zijn vluchtelingen met een verblijfsvergunning die hun land vanwege oorlogsgeweld of dreiging ontvlucht zijn. Zij starten hun leven in Nederland vaak in een heel kwetsbare positie. Zonder kennis van de Nederlandse taal en cultuur is het moeilijk een nieuw bestaan op te bouwen. Sommigen leven daardoor in een isolement. Ze zouden graag contacten leggen of een maatje vinden dat hen helpt wegwijs te raken in de Nederlandse samenleving of te oefenen met de taal. Juist op dit vlak doet VluchtelingenWerk Midden Nederland dan ook graag een beroep op u!

20180628_vluchterlingenwerk.jpg

Als u zich als vrijwilliger wilt inzetten voor statushouders, dan zijn daarvoor verschillende mogelijkheden:

-Misschien vindt u het leuk een statushouder te helpen wegwijs te raken in de gemeente en te begeleiden naar zelfredzaamheid. In dat geval biedt u als participatiecoach ondersteuning bij de vestiging in het Gooi en hulp bij praktische zaken. Ook helpt u uw cliënt om bijvoorbeeld contact te leggen met de buren.  Daarnaast heeft u ook een signaalfunctie als het gaat om zaken van sociaal-maatschappelijke aard, zoals opvoedingsproblematiek of vereenzaming. Als u goed overzicht kunt houden en over coachingsvaardigheden beschikt, dan is dit misschien een geschikte functie voor u.

-Om echt deel te kunnen nemen aan de samenleving, is het belangrijk om zo snel mogelijk de Nederlandse taal te leren. Daarvoor moet veel geoefend worden, bij voorkeur in alledaagse situaties. Spreekt het u aan om een vluchteling twee uur per week op weg te helpen met de Nederlandse taal? Dan kunt u zich aanmelden als taalcoach.

-Vooral in het begin is het erg moeilijk voor statushouders om een netwerk op te bouwen. Er zijn weinig tot geen contacten en ook de omgeving is vreemd voor hen.  Hierbij kan een buddy een belangrijke rol spelen. Als buddy spreek je één keer per week af om samen iets gezelligs te gaan doen.

-Statushouders starten met een heel kwetsbare inkomenspositie. Ze moeten leven van de bijstand en hebben vaak geen spaargeld. Voor de inrichting van hun huis verleent de gemeente krediet, waardoor de statushouder ook start met schulden. Als budgetcoach bent u de tijdelijke steun en toeverlaat die helpt om overzicht te krijgen en financieel zelfredzaam te worden. Dat doet u bijvoorbeeld door te oefenen met digitaal betaalverkeer en te ondersteunen bij budgetplanning en het opzetten van een thuisadministratie.

20180628_vluchterlingenwerk3.jpg

-Voor statushouders is het ook fijn om te kunnen integreren via een stage, vrijwilligerswerk of een vaste baan. Een arbeidscoach begeleidt bij het vinden van de juiste werkplek of opleiding. U legt contacten met werkgevers en opleidingsinstituten en biedt hulp bij het leren kennen van de regels van de arbeidsmarkt.

-Als juridisch begeleider houdt u de termijnen voor verlenging van de asielvergunning in het oog en draagt u er zorg voor dat de juiste procedures worden gevolgd. Daarnaast ondersteunt u cliënten bij een aanvraag voor gezinshereniging en naturalisatie.

Maakt u het verschil?  Ook als u maar twee uurtjes per week beschikbaar bent, kunt u al van grote betekenis zijn. Uw inzet gaat altijd in overleg. En u maakt deel uit van een enthousiast team dat samen met u dat verschil wil maken. Door hier te klikken vindt u een buitengewoon inspirerend filmpje over het werken met statushouders. Ook de ervaringen van statushouder Khaled spreken voor zich.

We nodigen u uit om vrijblijvend nadere informatie te vragen. Dat kunt u doen door te bellen met Dorota Zitvast, teamleider locatie Hilversum, tel. 035-6239838. Mailen kan ook: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als u uw telefoonnummer vermeldt, nemen wij graag contact met u op.

 

Hanneke Bekker

Medewerker Participatieproject Vluchtelingenwerk West en Midden Nederland, locatie Hilversum.

20180628_vluchterlingenwerk2.jpg