Pelgrims uit de Bethlehemkerk gingen naar Iona om op adem te komen.
Terug in Hilversum willen ze hun ervaringen delen en organiseren ze vieringen.
Gerard Ekelmans vertelt over de spirit van Iona en de vieringen in Hilversum.

Een opvliegende wilde gans, dat is het logo van de Iona Community. En dat is niet zonder reden: de wilde gans staat, anders dan bij ons op het vaste land van Europa, in het Keltisch Christendom symbool voor de heilige geest. Geen witte vredesduif, maar een lawaaiige, ontembare gans. Niet te
vangen! Het past helemaal bij het ruige landschap waar de Iona Community eind jaren ’30 ontstond.
Tijdens de Grote Depressie bedenkt dominee George MacLeod een plan om werkloze havenarbeiders en theologiestudenten samen aan het werk te zetten. Vanuit de achterstandsbuurten van Glasgow neemt hij ze mee naar het eiland Iona, aan de westkust van Schotland. Hier herbouwen ze een tot ruïne vervallen Benedictijnen Abdij. Het eiland is dan al eeuwen een religieus centrum verantwoordelijk voor het verspreiden van het Christendom in grote delen van Noord-Europa.

Vanuit die samenwerking ontstaat een gemeenschap. Ze werken én vieren samen. Een aan de arbeiders aangepaste liturgie, passend bij het Keltisch Christendom en de adembenemende schoonheid van de natuur, ontstaat. Niet als vervanging van het oude, maar als aanvulling op een steeds weer vernieuwende geloofsbeleving. Met beide benen op de grond en tegelijkertijd met het hoofd in de wolken. Teksten die passen in de belevingswereld van allen; raken aan het dagelijks leven en liederen die makkelijk zijn mee te zingen. Tot op de dag van vandaag bestaat de community met de Iona Abby als spiritueel centrum.

In mei vorig jaar ging een groep Bethlehemkerkwijkers op pelgrimage naar het eiland. Hier leefden ze een week samen met andere pelgrims en de vrijwilligers. Voor even waren ze onderdeel van de Iona Community en deelden ze in de gemeenschap van samen leven, bidden en werken. Ieder kwam op zijn eigen manier even op adem. Hier zagen ze ook wat de gans als symbool voor de Heilige Geest nog meer betekent. De eilanders zijn op elkaar aangewezen, net als de keltische monniken eeuwen eerder en de herbouwer van de abdij. Ganzen vliegen in formatie verder dan één gans alleen. Ze zijn ook nog eens sneller. Dat is hoe de Heilige Geest in die traditie werkt: tussen mensen om elkaar te versterken en vooruit te helpen. De kracht van het delen.

Terug in Hilversum wilde ze iets meenemen van hun ervaringen op Iona. Niet als vervanging van iets, maar juist als aanvulling, zoals de Iona Community zelf ooit is begonnen. Op 15 april was de eerste Ionaviering in de Bethlehemkerk. De reacties waren zeer positief. De vieringen kenmerken zich vooral door beleving. Je bent niet alleen te gast, je doet juist mee. Letterlijk samen vieren en delen. De verbinding zoeken met elkaar, met God en met jezelf. Na afloop, ook geheel in de traditie van Iona, was er voor wie dat wilde nog een bescheiden maaltijd.

De volgende viering op 3 juni heeft als thema de heelheid van de schepping. Er wordt dan stilgestaan bij de schoonheid van de wereld om ons heen. De mens is het beheer gegeven over de aarde, maar daarbij hoort ook verantwoordelijkheid. Het is een terugkerend thema binnen de Iona Community en is nu inspiratie voor een korte viering in Hilversum. Eigenzinnig, actief en soms een beetje losgeslagen, als een wilde gans.

De komende Ionaviering is in de Bethlehemkerk om 17.00 uur. Vanaf 16.00 uur kunnen de liederen geoefend worden die terugkomen in de viering en vanaf 16.30 uur is er koffie/thee. Na de viering is ook deze keer een bescheiden - vegetarische - maaltijd voor hen die dat willen. Iedereen is van harte welkom. Aanmelding is niet verplicht, maar het is voor de voorbereidingsgroep wel fijn om te weten hoeveel mensen er ongeveer zullen komen. Ook als u iets te eten wilt meenemen horen wij dat graag:
Herma Bosma (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.) en/of Gerard Ekelmans (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).