Na een geslaagde eerste editie in 2017, krijgt de campagne ‘Kerkproeverij’ dit jaar een vervolg. Op de inspiratiedag op 6 april komen onder andere best practices aan bod. “Onze gasten waren verrast dat er zo’n jonge dominee op de kansel stond.”

De Maartenskerk in Doorn was één van de protestantse gemeenten die vorig jaar meedeed aan de campagne Kerkproeverij, een initiatief om mensen uit te nodigen eens mee te gaan naar een kerkdienst. De Maartenskerk wist op 11 september maar liefst 75 extra gasten naar de kerk te krijgen. “De meeste bezoekers vertelden mij dat ze ervan genoten hadden, sommigen waren verrast dat er zo’n jonge dominee op de kansel stond”, aldus de 28-jarige dominee Sophie Hofstee. Er was goed rekening gehouden met de gasten: zo werd tijdens de dienst uitgelegd wat de betekenis is van het lezen uit de Bijbel, het bidden het houden van een preek. Daarnaast konden de bezoekers een kaarsje aansteken.

Programma inspiratiedag

Op 6 april kunnen kerkleiders en enthousiaste leden alvast inspiratie opdoen voor de nieuwe editie van Kerkproeverij, op 15 en 16 september 2018. Onder andere Stefan Paas, hoogleraar missiologie en interculturele theologie aan de VU, spreekt tijdens de dag over het thema ‘uitnodigen’. “Uitnodigen voor een kerkdienst is niet vanzelfsprekend”, zegt Nynke Dijkstra-Algra, verbindend specialist bij de dienstenorganisatie. “We voelen schroom en soms zelfs schaamte. Hoe komt het eigenlijk dat we niet ontspannen iemand kunnen uitnodigen? Daaronder ligt de vraag naar onze motivatie: vinden we de kerkdienst zelf de moeite waard om mensen bij te betrekken, en waarom dan? Wat willen we delen? Wat kan mensen die zelf geen kerkganger zijn boeien in een kerkdienst? Hierover spreekt Stefan Paas in het ochtendprogramma.”

Andere sprekers op deze dag zijn scriba van de Protestantse Kerk ds. René de Reuver en bisschop Gerard de Korte. Tijdens het middagprogramma is er ruimte voor verdieping en de toepassing van de kennis door het volgen van verschillende workshops. Best practices, de rol van gebed, het belang van nazorg en de rol van effectieve communicatie in voor- en natraject komen daarbij aan bod. Diverse organisaties werken mee aan de workshops.

Aanmelden

De inspiratiedag Kerkproeverij vindt plaats op vrijdag 6 april van 10.00 tot 15.30 uur, bij de KRO-NCRV in Hilversum. Aanmelden kan op kerkproeverij.nl. Via deze website kunnen lokale kerken materialen downloaden, zich aanmelden voor de nieuwsbrief en hun kerk op een kaart laten zetten. Kerken kunnen zich houden aan het weekend van 15 en 16 september, maar kunnen ook beslissen om de Kerkproeverij op een andere datum te organiseren.

Lees ook: