Op zaterdagmiddag 9 december klinkt in de Grote Kerk te Hilversum de 50ste Cantate op de Brink. Het jubileum vormt een mooie aanleiding om jongeren te betrekken. Aan de cantatevesper werken de jonge strijkers van het Cuypersensemble mee. De eerste rijen zitplaatsen zijn gereserveerd voor (groot)ouders met kinderen. Centraal in deze 50ste editie staat de cantate ‘Schwingt freudig euch empor’ (BWV 36). Aanvang 16u30. De toegang is vrij met een collecte na afloop.

20171119 cuypersensemble

Cantate op de Brink startte in 2006 en blies daarmee de cantatetraditie in de mediastad nieuw leven in. In de jaren ’50 klonken onder aanvoering van Hans Brandts Buys regelmatig Bachcantates in Hilversum en van 1963 tot 1971 werden er maar liefst 40 Bachcantates uitgevoerd met Henk en Dora van Eck als stuwende krachten. De 50ste cantatevesper is voor de Vrienden van Cantate op de Brink aanleiding om de bezoekers na afloop op het kerkplein op glühwein en chocolademelk te trakteren.

Verjaardagsstuk

Van de cantate Schwingt freudig euch empor (BWV 36) zijn verschillende versies bewaard gebleven. In 1725 schreef Bach dit werk als verjaardagsstuk. Het diende voor verschillende verjaardagen, onder meer voor die van de vorstin van Köthen. Met het doorvoeren van allerlei aanpassingen kreeg cantate 36 haar definitieve vorm voor de Adventstijd van 1731.

Aan de uitvoering van de cantatevesper van 9 december werken mee: het orkest Cantate op de Brink, het Cuypersensemble, de Bach Cantorij Baarn, en de solisten Margreet Rietveld (sopraan), Mélanie Brilman (mezzosopraan), Harry van Berne (tenor) en Pieter Hendriks (bas). Het geheel staat onder muzikale leiding van Anthony Scheffer. Machteld van Woerden vertelt in het kort iets over de cantate.

Zaterdag 9 december 2017 – ‘Schwingt freudig euch empor’ (BWV 36) van J.S. Bach – Grote Kerk op de Kerkbrink te Hilversum – 16u30 tot 17u30 – toegang vrij, collecte na afloop. Glühwein en chocolademelk op het Kerkplein.
Meer informatie op
www.cantateopdebrink.nl of de Facebookpagina van Cantate op Brink.

20171119 cuypersensemble 1