De bijbel is voor mij het Woord van God. Daar bedoel ik niet mee een massieve set voorschriften. In al hun vreemdheid bevragen oude teksten mijn schijnbare vanzelfsprekendheden. In al mijn verwarring kan ik mijn moeilijkste vragen stellen aan die oude verhalen. Ik voel mij door de antwoorden die ik vind, heilzaam ontregeld.

Protestants zijn volgens ds Jurjen Zeilstra: 'God de eer geven en aan de mensen de ruimte.'

De bijbel is voor mij het Woord van God. Daar bedoel ik niet mee een massieve set voorschriften. In al hun vreemdheid bevragen oude teksten mijn schijnbare vanzelfsprekendheden. In al mijn verwarring kan ik mijn moeilijkste vragen stellen aan die oude verhalen. Ik voel mij door de antwoorden die ik vind, heilzaam ontregeld. Zonder oplossingen ben ik onderweg en kom ik telkens weer andere mensen tegen. Een goed geloof is daarbij voor mij geen afgerond setje antwoorden, maar een aangevochten geloof.

Welkom

Het levende lichaam van Christus in de wereld is voor mij de christelijke gemeente. Ik zit niet op de wederkomst te wachten, maar zie de Heer komen in telkens weer een nieuwe ontmoeting. Gastvrijheid staat daarbij centraal, binnen en buiten de kerk. Aan de Maaltijd van de Heer is iedereen welkom die zich verbonden voelt met het geheim van Christus. Het is, vind ik, niet erg als er aan de randen van het kerk-zijn rafels zijn. Zolang er maar een kleedje is, een weefsel van oude en nieuwe verhalen. Iedere zondag opnieuw leer ik geloven.

> Jurjen Zeilstra, predikant van de Regenboogkerk in Hilversum. Hij was een van de organisatoren van een Leerhuis over de Reformatie.

Wilt u ook meedoen aan de verhalenrubriek Protestant zijn? Laat het weten wat 'protestants zijn' voor u betekent in uw eigen leven. Stuur uw verhaal (maximaal 200 woorden) aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Als uw bijdrage wordt geplaatst, ontvangt u een toepasselijk blijk van waardering.