Sinds kort staat er een riksja in wijkcentrum De Egelantier. Deze riksja is bedoeld voor bewoners van Hilversum Zuid die zelf niet meer kunnen of durven fietsen, maar die wel weer graag ‘de wind in hun haren’ willen voelen. Onze vrijwillige ‘piloten’ staan klaar voor een rit door de buurt, over de hei of naar het dorp. Onze passagiers zijn erg enthousiast:  http://www.nhnieuws.nl/nieuws/202618/senioren-vaker-op-pad-dankzij-riksja-quotdit-maakt-me-jeugdigquot 

Jogchum en Bea Kooi schrijven hierover:

sP1100653.JPG wordt weergegeven

 

Vandaag gaf Marian Schouten de eerste riksja les aan Bea en mij. Marian heeft de riksja naar Hilversum gehaald. Binnenkort komen er nog twee. De riksja voor onze buurt heeft zijn standplaats bij de Egelantier, maar iedereen kan er gebruik van maken. We hebben de eerste les om piloot, oftewel bestuurder van de riksja, te worden achter de rug. Na uitleg over deze bijzondere fiets begonnen we aan de praktijk. Je kunt de riksja het beste vergelijken met een bakfiets, waarbij de bak is vervangen door een bank waarop twee personen naast elkaar kunnen zitten. De riksja is uitgerust met een derailleur en een electrische ondersteuning die je bedient zoals je gas geeft op een brommer. Ik reed als eerste met Bea als passagier en Marian, lopend naast de riksja, als instructeur. Later stapte ze bij Bea in zodat ik toen twee passagiers vervoerde een situatie die overeenkomt met de toekomst als ik echte passagiers mee neem. Ik had verwacht dat electrische ondersteuning noodzakelijk zou zijn, maar dat bleek erg mee te vallen. Ook zonder hulpmotor trapte het lekker weg, je hoeft daarvoor niet sterkt te zijn. Al trappend kunt je beetje hulp inschakelen, zelfs zonder trappen kom je vooruit, je rijdt dan helemaal electrisch. Het is dus eigenlijk een hybride bakfiets voor personenvervoer. Nadat ik wat rondjes in de buurt had gereden heeft Bea de plaats van de piloot ingenomen. Ik werd passagier met later Marian als medepassagier. Het is even wennen maar dan kun je ook wat.

sP1100665.JPG wordt weergegeven

 

Het is ons goed bevallen. Het is een prachtig project om onze buurtbewoners die slecht ter been zijn en niet meer zelfstandig kunnen fietsen met fietssnelheid rond te rijden door het mooie Hilversum of over de heide. Omdat je als piloot verantwoordelijk bent voor je passagiers en ook om verzekeringstechnische redenen moet je een cursusje volgen voordat je als zelfstandig piloot de straat op kunt. Daarna kun je meedoen om buurtbewoners een plezier te doen en zo onze wijk weer een beetje leuker en gezelliger te maken. Dat lukt natuurlijk alleen als er voldoende piloten zijn en natuurlijk voldoende passagiers. Vandaar onze oproep. Meld je aan. Doe mee aan dit prachtige project.

Bea en Jogchum

Meer informatie bij Marian Schouten, Fietsen alle Jaren Hilversum,

email adres: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

website met meer informatie http://fietsenallejaren.nl/hilversum/